maanantai 1. joulukuuta 2014

Pohdintaa...

Työtäni katsellessani aloin miettimään, miten eri kulttuureissa näkyy aikuistumisriitin vaikutus. Afrikassa ja Aasiassa kokelas korotetaan arvoasteikolla ylemmäksi ja hänestä tulee tiiviimpi ja tärkeämpi osa yhteisöä. Eli riitillä etsitään hyväksyntää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sillä nuori sitoo itsensä osaksi perinteitä, heimoa, kulttuuria ja perhettä yhä tiiviimmin.

Suomessa taas jokaisen riitinosan tarkoitus on irtautua yhä enemmän vanhemmista, perheistä ja yhteiskunnan normeista. Oman asunnon hankinta on selkeä irtiotto perheestä ja lapsuudesta, alkoholi taas henkistä kapinaa sekä yhteiskunnan, että vanhempien arvomaailmaa kohtaan. Samalla, kun irtaudutaan perheestä, etsitään uutta perhettä tilalle. Sellaista perhettä, joka huomio, mutta ei sido tai velvoita mihinkään. Ja tämän perheen luo sosiaalisessa mediassa olevat persoonat ja mahdollisuus kanssakäymiseen ilman, että tarvitsee välittää sanomisistaan. Kaiken voi aina poistaa tai sanoa anonyyminä.

Riitit, jotka suoritetaan yksin, niiden on tarkoitus osoittaa vahvuutta ja sitkeyttä. Mutta samaa tekevät heimon kanssa yhdessä suoritetut riitit. Ne vain testaavat erityylistä vahvuutta. Loppujen lopuksi, mielestäni ihminen on aikuinen, kun hän on sekä henkisesti, että fyysisesti niin vahva, että voi kantaa vastuun itsestään ja teoistaan. Ja sitä ei tarvitse todistaa kellekään. Riittää, että sen itse tietää ja ymmärtää.

''Ja miten kävikään
että lapsuus, se vain loppui
Se mihin häviää
minkä hetken jälkeen hukkui''




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti