Suomen tasa-arvoisuus on huomattavissa siinä, että aikuistumisriitteistä löytyy yhtäläisyyksiä. Tytöistäkin kasvaa aikuisia armeijassa. Myös oma koti on nuorelle naiselle tärkeä. Samoin ensimmäiset kännit. Kännit osoittavat ainakin ikätovereille sen, ettei nuori ole enää mikään kakara.
Naisilla on kuitenkin muutama seikka, jotka lajin miespuolisilta edustajilta puuttuu. Eräs biologinen tapahtuma, mikä erottaa tytön naisesta on kuukautisten alkaminen. Useissa kulttuureissa kuukautiset yhdistetään tytön aikuistumiseen vahvasti, sillä niiden alkamisen myötä ajatellaan, että tyttö on valmis jatkamaan sukua ja on näin kykenevä täyttämään jonkinsorttisen odotuksen.
Suomessa useimmat tytöt kokevat myös ensimmäiset meikit ja rintaliivit olevan aikuisuuteen linkitettäviä asioita. Ne merkitsevät fyysisiä muutoksia, joilla ulkopuolisetkin kykenevät näkemään kehityksen ja muutoksen nuorissa naisissa. Yhä enemmän vaikuttaa myös siltä, että sosiaalisessa mediassa vaikuttaminen, esimerkiksi Facebookiin liittyminen tai ensimmäisen älypuhelimen saaminen, ovat tärkeitä itsenäistymisen ja aikuisuuden merkkejä. Tästäkin syystä on huolestuttavaa, että yhä nuoremmat tytöt alkavat meikata ja luoda tilejä Facebookiin. Esimerkiksi 9-vuotias serkkuni lisäilee selfieitä seinälleen vähintään kerran päivässä, värjää hiuksiaan kerran kuussa ja meikkaa enemmän kuin minä. 2000-luvun tytöillä ei vaikuta olevan lapsuutta enää ollenkaan. Pitää itsenäistyä, samalla sitoutua ystäviin ja pitää yllä tiettyä imagoa. Ja tämä ilmiö on näkyvissä yhä nuorempien keskuudessa.
Linkkejä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti