maanantai 1. joulukuuta 2014

Pohdintaa...

Työtäni katsellessani aloin miettimään, miten eri kulttuureissa näkyy aikuistumisriitin vaikutus. Afrikassa ja Aasiassa kokelas korotetaan arvoasteikolla ylemmäksi ja hänestä tulee tiiviimpi ja tärkeämpi osa yhteisöä. Eli riitillä etsitään hyväksyntää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sillä nuori sitoo itsensä osaksi perinteitä, heimoa, kulttuuria ja perhettä yhä tiiviimmin.

Suomessa taas jokaisen riitinosan tarkoitus on irtautua yhä enemmän vanhemmista, perheistä ja yhteiskunnan normeista. Oman asunnon hankinta on selkeä irtiotto perheestä ja lapsuudesta, alkoholi taas henkistä kapinaa sekä yhteiskunnan, että vanhempien arvomaailmaa kohtaan. Samalla, kun irtaudutaan perheestä, etsitään uutta perhettä tilalle. Sellaista perhettä, joka huomio, mutta ei sido tai velvoita mihinkään. Ja tämän perheen luo sosiaalisessa mediassa olevat persoonat ja mahdollisuus kanssakäymiseen ilman, että tarvitsee välittää sanomisistaan. Kaiken voi aina poistaa tai sanoa anonyyminä.

Riitit, jotka suoritetaan yksin, niiden on tarkoitus osoittaa vahvuutta ja sitkeyttä. Mutta samaa tekevät heimon kanssa yhdessä suoritetut riitit. Ne vain testaavat erityylistä vahvuutta. Loppujen lopuksi, mielestäni ihminen on aikuinen, kun hän on sekä henkisesti, että fyysisesti niin vahva, että voi kantaa vastuun itsestään ja teoistaan. Ja sitä ei tarvitse todistaa kellekään. Riittää, että sen itse tietää ja ymmärtää.

''Ja miten kävikään
että lapsuus, se vain loppui
Se mihin häviää
minkä hetken jälkeen hukkui''




Lähteet

Tekstilähteet

Africa: Rites of passage

Africa: Rites of passage II

Oudot perinteet maailmalta

http://all-that-is-interesting.com/unusual-rites-passage

Wikipedia: Aikuistumisriitti

Teresa Cheptoo edistää tyttöjen oikeuksia

Hampaita viilaamalla aikuiseksi

10 Bizarre rites of passage

Maailmanuskonnot: Pyhän kohtaaminen

Hindulaisuudesta, Pyhän langan seremonia

Aikuistumisriitit vertailussa

Ripsan blogi

Emurata

Maasai Ceremonies

Video: Maasai rites of passage part one

Video: Maasai rites of passage part two

Suomessa: Oma koti

Alkoholi

Uhkarohkeus

Facebook

Meikkaaminen

Armeija I

Armeija II

Armeija III


Kuvalähteet

Afrikan aikuistumisriitti: http://image.sciencesource.com/preview/0G5360-Xhosa-Boys-South-Africa.jpg

Luonnostelu: Aasia Afrikka Suomi




Luonnoksia

5.10.2014. Aloitin luonnosten tekemisen päättämällä työn värimaailman. Värien valinnassa auttoi kulttuureihin tutustuminen ja niissä esiintyvät värit. Luonnostelin myös Suomen osuutta työhön, sillä sen taustojen tutkimisen tein ensimmäisellä tunnilla. Vieressä esimerkkejä kuvista, joiden kautta tutustuin värimaailmaan.


                                                       

Toisella luonnostelukerralla olin saanut selville sen verran paljon Aasian ja Afrikan aikuistumisriiteistä, että uskalsin lisätä aiempaan luonnokseen asetteluluonnostelua. Halusin myös       saada eri alueet kirjaimellisesti liittymään toisiinsa, josta syntyi ajatus kaatuneen sotilaan                     yhdistämisestä Afrikkalaiseen mieheen ja lipputangon heittämän varjon lisäämisestä Afrikan               hiekkamaalle.





Itsearviointi

Tavoitteenani oli tutustua kulttuurien eroavaisuuksiin ja rituaalien merkityksiin eri puolilla maailmaa. Tässä tavoitteessa onnistuin hyvin, löysin kattavasti tietoja ja sain keskusteltua ja pohdittua aihetta monien mielenkiintoisten persoonien kanssa.

Työskentelyn päämääränä oli saada kokeiltua eri työtapojen yhdistelyä. Kuvataidepotpurin tekoa. Halusin yhdistellä laveeratun maalipinnan ja musteen käsinkosketeltaviin materiaaleihin. Pieni takaisku oli toimitusaika tilaamieni tuotteiden kanssa. Ne eivät tulleet ajallaan, joten jouduin turvautumaan improvisaatioon ja korvaamaan tilaamani koristehiekan zen-puutarhan hiekalla.

Idean työhön sain kun eksyimme isäni kanssa keskustelemaan Suomen aikuistumisriiteistä, veljeni lakkiaisten lähestyessä. Halusin tutustua aiheeseen tarkemmin ja työ oli siihen hyvä motivaatio. Työn aihe, ''Tapoja, rituaaleja ja riittejä'' toteutui mielestäni työssäni melko hyvin. Yritin myös taustassani käyttämilläni väreillä tuoda esille eri kulttuurien luonnetta ja alueelle tyypillistä värimaailmaa.

Vaikeaa oli aloittaa ihmishahmojen piirtäminen. Halusin haastaa itseni enkä halunnut tyytyä pelkkiin haaleisiin, häilyviin hahmoihin vaan halusin kokeilla yksityiskohtaisempaa tyyliä. Ihmisten piirtäminen ei ole vahvuuteni enkä ole täysin tyytyväinen lopputulokseen, mutta ainakin hahmot ovat itseni näköiset.

Työn vasemmalla sivulla ja alareunassa olevat paperipunokset edustavat työn kehyksiä. Niiden tyylin oli tarkoitus mukailla Aasian kulttuuriosiossa olevan puun muotoja ja kuvioita, sillä sen pinta onnistui mielestäni kauniisti ja se toi työhön sen kaipaamaa yhtenäisyyttä.

Kirjallista pohdintaa oli helpompi luoda, sillä aiheesta sai käytyä hyviä keskusteluja ja aihe kiinnostaa minua jo itsessään. Aiheesta löytää tietoa huomaamattaan, esimerkiksi uutisia kuunnellessaan ja lehtiä lukiessaan. Minulla on myös ollut mahdollisuus seurata aikuistumista Suomessa sekä miehen, että naisen näkökulmista.

Aikuistumisriitti Aasiassa

Aasian eri osissa aikuistumista käsitellään eri tavoilla. Kiinassa, 1930-luvulle asti tyttöjen jalat sidottiin niin, että ne saatiin pieniksi. Pienet jalat koettiin kauniina ja kauneus koettiin olevan naiseuden peruskulmakiviä. Nykyisin koulutus ja työt ovat aikuisuuden piirteitä. Jos kykenet hoitamaan ne, olet aikuinen.

Hindulaisuudessa, mitä esiintyy Intiassa, tyttö koetaan naiseksi, kun tämä menee naimisiin. Häiden koetaan nostavan tytön asemaa yhteisössä ja sen merkiksi hän saa punaisen täplän otsaansa ja jakaukseensa. Pojilla aikuistumisriittinä toimii pyhän langan seremonia. Seremoniassa poika lupaa vanhemmilleen ja papilleen, yhteisön edessä, pidättäytyvänsä seksistä ennen avioliittoa ja täyttämälle velvollisuutensa jumalaa ja vanhempiaan kohtaan. Tämän jälkeen hänet luokitellaan aikuiseksi.

Eräs Aasialainen aikuistumisriitti on hampaiden viilaus. Tämä suoritetaan tytöillä kuukautisten alettua ja pojilla 17-vuotiaana. Suurten juhlallisuuksien yhteydessä pappi levittää hyvää energiaa rituaalipaikalle, poistaen sieltä pahat henget. Tämän jälkeen aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren ylä- ja alakulmahampaat viilataan tylpiksi. Tällä tavoin ihminen erotetaan eläimestä. Tämä toimenpide on käytetty esimerkiksi Balilla.


Aikuistumisriitit Afrikan heimokulttuureissa

Aikuistumisriitit vaihtelevat heimoittain, osassa heimoista kivunsieto on tärkeä osa, toisissa taas henkinen voima koetaan tärkeänä tekijänä.

Kivunsietäminen koetaan yleisesti vahvuuden ja sitä kautta miehuuden merkkinä. Esimerkiksi Etelä-Afrikan Xhosa-heimossa pojat lähetetään metsään, jossa pienessä mökissä kylän vanhempi jäsen suorittaa tälle ympärileikkauksen. Fulanis-heimossa miehuutta koetellaan ruoskimalla yrittäjää kyläyhteisön edessä. Jos tämä selviää ruoskinnasta hengissä ja osoittamatta minkäänlaisia merkkejä kivusta, koetaan hänet siitä lähtien miehenä.

Henkisiä koettelemuksia ovat esimerkiksi ensimmäinen yksin tehty metsästämisretki ja ensimmäinen oma saalis. Joissakin heimoissa kandidaatti eristetään muusta yhteisöstä. Esimerkiksi Keniassa elävä heimo suorittaa pojalle tai tytölle ympärileikkauksen, jonka jälkeen tämä eristetään eri sukupuolta olevista. Neljästä kahteenkymmeneen neljään viikkoon kestävän eristyksen aikana kylän vanhemmat kertovat sukupolvelta sukupolvelle kiertäneitä salaisuuksia ja perinteitä. Eristyksen aikana kokelaat maalaavat kasvonsa valkoisiksi, jotta muu heimosta tietää tämän olevan aikuisuutensa kynnyksellä.

Heimojen välisistä eroista hyvänä esimerkkinä aiemmin mainitsemiini esimerkkinä voisi olla Etiopiassa suoritettava lehmien yli hyppely. Poika, josta on tulossa mies, hyppii kuuden lehmän selkien kautta lauman toiselle puolelle. Tämä toistetaan neljä kertaa. Merkkinä siitä, että poika jättää lapsuuden taakseen on se, että poika suorittaa rituaalin täysin alasti.

Tytöille aikuistumisriittiin kuuluu joissakin heimoissa ympärileikkaus. Tämä on samoissa heimoissa myös edellytyksenä avioliitolle. Yleisesti ensimmäiset kuukautiset ovat aikuisuuden merkki. Kuukautisten alkaessa tyttö eristetään yhteisön miehistä erilliseen telttaan, jossa heimon naiset kertovat naiseuden salaisuuksia. Maasai-heimo Itä-Afrikassa kuukautisten alettua järjestetään emurata-rituaali, jossa tyttö ympärileikataan. Tämän jälkeen tytön uutta elämänvaihetta juhlitaan viikon verran.

Pojilla heimon miehistymisriittiä varten kylän vanhimmat valitsevat uhrihärän, jota kokelaat pitelevät keskellään päivän ja yön. Koko vuorokauden kylän naiset laulavat, sen uskotaan rauhoittavan uhrihärkää. Aamun valjetessa härkä tapetaan kuristamalla se ja se nyljetään. Liha ei saa kuitenkaan osua paljaaseen maahan vaan se nostetaan kypsymään tulen ylle rakennettuun telineeseen. Ennen tätä kokelaat kuitenkin juovat härän verta saadakseen soturin voimat. Ennen kuin heidät luokitellaan täysiksi aikuisiksi heidän tulee kuitenkin metsästää leijona. Tämä osoittaa heidän olevan soturin arvonimen, eli miehuuden, arvoisia.


Suomalaisen naisen aikuistumisriitti

Suomalaisessa kulttuurissa miehuutta koeteltiin asunnon ostamisella, alkoholilla ja armeijalla. Ainakin nykypäivänä. Mutta entä naiseutta? Onko Suomessa tytöille omia virstan pylväitä aikusuuden tiellä?

Suomen tasa-arvoisuus on huomattavissa siinä, että aikuistumisriitteistä löytyy yhtäläisyyksiä. Tytöistäkin kasvaa aikuisia armeijassa. Myös oma koti on nuorelle naiselle tärkeä. Samoin ensimmäiset kännit. Kännit osoittavat ainakin ikätovereille sen, ettei nuori ole enää mikään kakara.

Naisilla on kuitenkin muutama seikka, jotka lajin miespuolisilta edustajilta puuttuu. Eräs biologinen tapahtuma, mikä erottaa tytön naisesta on kuukautisten alkaminen. Useissa kulttuureissa kuukautiset yhdistetään tytön aikuistumiseen vahvasti, sillä niiden alkamisen myötä ajatellaan, että tyttö on valmis jatkamaan sukua ja on näin kykenevä täyttämään jonkinsorttisen odotuksen.

Suomessa useimmat tytöt kokevat myös ensimmäiset meikit ja rintaliivit olevan aikuisuuteen linkitettäviä asioita. Ne merkitsevät fyysisiä muutoksia, joilla ulkopuolisetkin kykenevät näkemään kehityksen ja muutoksen nuorissa naisissa. Yhä enemmän vaikuttaa myös siltä, että sosiaalisessa mediassa vaikuttaminen, esimerkiksi Facebookiin liittyminen tai ensimmäisen älypuhelimen saaminen, ovat tärkeitä itsenäistymisen ja aikuisuuden merkkejä. Tästäkin syystä on huolestuttavaa, että yhä nuoremmat tytöt alkavat meikata ja luoda tilejä Facebookiin. Esimerkiksi 9-vuotias serkkuni lisäilee selfieitä seinälleen vähintään kerran päivässä, värjää hiuksiaan kerran kuussa ja meikkaa enemmän kuin minä. 2000-luvun tytöillä ei vaikuta olevan lapsuutta enää ollenkaan. Pitää itsenäistyä, samalla sitoutua ystäviin ja pitää yllä tiettyä imagoa. Ja tämä ilmiö on näkyvissä yhä nuorempien keskuudessa.

Linkkejä: